27 Januari 2014

Ustaz Harun Taib : Selepas Meninggal Di Puji, Semasa Hayat Di Keji,
Portal yang menjadi lidah rasmi Pas, Harakah Daily pada hari ini begitu hebat mempromosikan kematian Ketua Dewan Ulama, Allahyarham Datuk Harun Taib. Tidak cukup dengan itu, ada di kalangan mereka turut memberikan pelbagai gelaran kepadanya kononnya sebagai mengenang jasa yang telah dicurahkan selama ini seperti satu kehilangan yang besar, seorang pejuang Islam, tokoh ulama tersohor dan sebagainya.

Tidak ketinggalan, Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat turut menyifatkan Allahyarham Harun Taib sebagai seorang yang degil kerana tetap mahu menghadiri mesyuarat yang diadakan walaupun sedang uzur.


"Almarhum (Harun) dan Ustaz Azizan kedua-duanya saya kenal sebagai orang yang sangat degil. Degil melawan kesakitan untuk terus datang mesyuarat sekalipun dalam situasi yang sangat uzur," ujarnya menerusi laman sosial Facebook miliknya.

Secara jujur, Umno tidak pernah mempersoalkan kredibiliti Ustaz Harun, tambahan pula beliau memang terkenal sebagai seorang ahli agama yang berpendirian tegas terutama dalam berhadapan dengan tekanan dari rakan sekutu di dalam pakatan pembangkang.

Namun persoalan yang ingin dibangkitkan ialah mengenai sikap bermuka-muka para pemimpin dan penyokong Pas yang sering berselindung di sebalik jubah dan serban.

Ini kerana pada hayatnya Ustaz Taib turut menerima nasib yang sama seperti bekas Menteri Besar Kedah, Allahyarham Ustaz Azizan Abdul Razak. Contohnya beberapa kenyataan Ustaz Taib sebelum ini telah menyebabkan beliau diserang kerana dilihat tidak selari dengan keputusan dan pendirian pimpinan pakatan pembangkang.

Percaya atau tidak, nama Ustaz Harun yang begitu ‘harum’ ketika ini pernah dilihat sebagai ‘trojan horse’ dan dianggap ingin menjadikan Pas sebagai pembangkang sehingga kiamat. Malah orang yang dikatakan sebagai ‘tokoh ulama tersohor’ ini juga pernah di label sebagai ‘Taliban Malaysia’ dan sebagainya.

Tidak cukup dengan itu semasa hayatnya, laporan berita mengenai Ustaz Harun Taib ini juga hampir tidak kelihatan di paparkan di dalam Harakah, kalau adapun boleh dikira dengan jari. Berbanding pimpinan puak Endorgan dan Liberal Pas yang hampir setiap masa memenuhi ruang di dalam portal yang kononnya memperjuangkan Islam itu.

Ia bukanlah fitnah mahupun sangkaan buruk, tetapi turut diakui oleh ahli dan penyokong Pas yang membangkitkan mengenainya ketika persidangan muktamar yang lalu.

Malah sejurus selepas berita pemergian Ustaz Harun Taib dihebahkan secara rasmi, portal pro-pembangkang, Malaysian Insider menyifatkannya sebagai “Penentang Kepada Bukan Islam Yang Ingin Menggunakan Kalimah Allah”. Namun mungkin kerana desakan pihak-pihak tertentu, tajuk laporan tersebut akhirnya ditukar.

Paling menarik, ketika pengebumian Allahyarham Ustaz Harun, langsung tidak kelihatan wajah-wajah pimpinan pakatan pembangkang seperti Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan sebagainya. Ternyata walaupun Ustaz Haru adalah rakan sekutu di dalam pakatan, kehadiran langsung tiada nilai.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
\ /